ABAP Question & Answers

1. What is the typical structure of an ABAP program?

 

 

2. What are field symbols and field groups.?

Ans: Field symbols: Field symbols are like pointers. Placeholders for fields or arbitrary data objects.

Field group: A field group combines several fields under one name.

****      Have you used "component idx of structure" clause with field groups?

 

3. What should be the approach for writing a BDC program?

Ans.

·         Analyzing data from local file.

·         Analyzing transaction

·         Declaring internal table

Similar to local file.

Similar to BDCDATA.

·         Transferring data from local file to internal table.

·         Population of BDCDATA. using call transaction/session method)

 

4. What is a batch input session?

Ans. In this method transfer data from internal table to database table through sessions. Session is intermediate step between internal table & database table. Unless session is processed, the data is not transferred to the database table.

 

5. What is the alternative to batch input session?

Ans. Call transaction method.

 

6. A situation: An ABAP program creates a batch-input session. We need to submit the program and the batch session in background. How to do it?

Ans. You should process batch-input sessions in the foreground or using the error display if you want to test the data transfer. If you want to execute the data transfer or test its performance, you should process the sessions in the background. To process the sessions in the background, Set the Run mode to Background.

 

7. What z the diff b/n a pool table and a transparent table and how they are stored at the database level.

Ans. From user point of view all tables are used to store data. From administrator point of view Transparent tables do exists with the same structure both in the dictionary as well as in the database.

Pool & Clustered tables are Logical tables, which are arranged as records of transparent table. These are not manageable directly by using database system tools.

 

8. What are the problems in processing batch input sessions?

Ans.

 

 

 

 

Q.   How is batch input process different from processing online?

Ans. For online (Session method) external data is deposited in a session for later processing.

For inline (call transaction method) the entire batch input process takes place inline in your program.

 

9. What do you define in the domain and data element.

Ans. Domain is formal definition of data types from a technical point of view. Sets attributes i.e., type, range, length . . .

DataElements are definition of the properties and type for a table field. It is an intermediate between the object type domain & table filed.

 

10. What are the different types of data dictionary objects?

Ans.

·         Table.

·         Structures.

·         Views.

·         Dataelement.

·         Domains.

·         Lock Objects.

·         Match code objects.

 

11. How many types of tables exists and what are they in data dictionary?

 

 

12. What is the step by step process to create a table in data dictionary?

Ans.

·         Create Domain.

·         Create Data Element.

·         Create Actual Table.

 

13. Can a transparent table exist in data dictionary but not in the data base physically?

 Ans. NO

 

14. What are the domains and data elements?

 

 

 

 

15. Can you create a table with fields not referring to data elements?

Ans. NO.

 

16. What is the advantage of structures? How do you use them in the ABAP programs?

 

 

 

17. What does an extract statement do in the ABAP program?

Ans. An extract dataset consists of a sequence of records. These records may have different structures. All records with the same structure form a record type. You must define each record type of an extract dataset as a field group, using the FIELD-GROUPS statement.

 

When the first EXTRACT statement occurs in a program, the system creates the extract dataset and adds the first extract record to it. In each subsequent EXTRACT statement, the new extract record is added to the dataset.

 

18. What is a collect statement? How is it different from append?

Ans. COLLECT: When the line is inserted, the system checks whether there is already a table entry that matches the key. If there is no corresponding entry already in the table, the COLLECT statement has the same effect as inserting the new line. If an entry with the same key already exists, the COLLECT statement does not append a new line, but adds the contents of the numeric fields in the work area to the contents of the numeric fields in the existing entry.

 

19. What is Open SQL Vs Native SQL?

Ans. Open SQL allows you to access database tables declared in the ABAP Dictionary regardless of the database platform that your R/3 System is using.

         Native SQL allows you to use database-specific SQL statements in an ABAP program. This means that you can use database tables that are not administered by the ABAP Dictionary, and therefore integrate data that is not part of the R/3 System.

 

20 (a). What does an EXEC SQL stmt do in ABAP?

Ans. To use a Native SQL statement, you must precede it with the EXEC SQL statement, and follow it with the ENDEXEC statement as follows:

 

EXEC SQL.
<Native SQL statement>
ENDEXEC.

 

Q20 (b). What is the disadvantage of using EXEC SQL stmt do in ABAP?

Ans. Using inverted commas (") or an asterisk (*) at the beginning of a line in a native SQL statement does not introduce a comment as it would in normal ABAP syntax

 

21. What is the meaning of ABAP editor integrated with ABAP data dictionary?

Ans.  Area menu.

 

22. What are the events in ABAP language?

Ans.

 

Example for the structure of an ABAP program:

 

REPORT...

NODES: SPFLI, SFLIGHT.

DATA:...

INITIALIZATION.
AT SELECTION-SCREEN.
START-OF-SELECTION.
GET SPFLI...
GET SFLIGHT...
GET SPFLI LATE.
END-OF-SELECTION.
FORM...
ENDFORM.

 

23. What is an interactive report? What is the obvious differences of such report compared with classical type reports?

Ans. Interactive reporting allows the user to participate in retrieving and presenting data at each level during the session. Gives a basic list form which the user can call detailed information by positioning the cursor and entering the commands.

Classical reports  consists of one program the creates a single list which contains  clustered data requested, regardless of the details the user wants to see.

 

24. What is a drill down report?

Ans. A drilldown report is a report used for the interactive evaluation of data.  (Interactive reports)

 

25. How do you write a function module in SAP? describe.

Ans.

·                     create funtion group.

·                     create funtion module program in se37.

               specify the parameters for passing data to and from the module and the exceptions.

               write source code.

·                     write exe program calling the funtional program.

 

26. What are the exceptions in function module?

 Ans. Exceptions are used to handle errors. The Funtion module checks for any type of error & raise exception & returns SY-SUBRC to the calling program. Main program checks for SY-SUBRC for any errors and then takes action accordingly.

 

27. What is a function group?

Ans. Funtion Modules that operate with same data can be grouped in one known as funtion group.

 

28. How are the date and time field values stored in SAP? 

Ans.   SY-DATUM & SY-UZEIT

 

29. What are the fields in a BDCTab Table.

Ans.       PROGRAM

             DYNPRO

             DYNBEGIN

             FNAM

             FVAL

 

30. Name a few data dictionary objects?


Comments (0)

Post a Comment
* Your Name:
* Your Email:
(not publicly displayed)
Reply Notification:
Approval Notification:
Website:
* Security Image:
Security Image Generate new
Copy the numbers and letters from the security image:
* Message:

Email to Friend

Fill in the form below to send this article to a friend:

Email to Friend
* Your Name:
* Your Email:
* Friend's Name:
* Friend's Email:
* Security Image:
Security Image Generate new
Copy the numbers and letters from the security image
* Message: