PAPER - 1

1.One of the following is my secret word:AIM  DUE  MOD  OAT  TIE.With the list in front of you, if I were to tell you any one of my secret word, then you would be able to tell me the number of vowels in my secret word.Which is my secret word?

Ans.TIE


2.In the following figure:A  B  C
                                              D
                                              E   F  G
                                                       H
                                                       I
Each of the digits 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, and 9 is:
a)Represented by a different letter in the figure above.
b)Positioned in the figure above so that each of A + B + C,C + D +E,E + F + G, and G + H + I is equal to 13.
Which digit does E represent?

Ans.E is 4

3.One of Mr. Horton,his wife,their son,and Mr. Horton's mother is a doctor and another is a lawyer.
a)If the doctor is younger than the lawyer, then the doctor and the lawyer are not blood relatives.
b)If the doctor is a woman, then the doctor and the lawyer are blood relatives.
c)If the lawyer is a man, then the doctor is a man.
Whose occupation you know?

Ans.Mr. Horton:he is the doctor.

5.In the following figure:
                                    A              D
                                    B      G     E
                                    C             F

Each of the seven digits from 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, and 9 is:
  a)Represented by a different letter in the figure above.
  b)Positioned in the figure above so that A*B*C,B*G*E, and D*E*F are equal.
Which digit does G represent?

Ans.G represents the digit 2.

6.Mr. and Mrs. Aye and Mr. and Mrs. Bee competed in a chess tournament.Of the three games played:
  a)In only the first game werethe two players married to each other.
  b)The men won two games and the women won one game.
  c)The Ayes won more games than the Bees.
  d)Anyone who lost game did not play the subsequent game.
Who did not lose a game?

Ans.Mrs.Bee did not lose a game.

7.Three piles of chips--pile I consists one chip, pile II consists of chips, and pile III consists of three chips--are to be used in game played by Anita and Brinda.The game requires:
  a)That each player in turn take only one chip or all chips from just one pile.
  b)That the player who has to take the last chip loses.
  c)That Anita now have her turn.
From which pile should Anita draw in order to win?

Ans.Pile II

8.Of Abdul, Binoy, and Chandini:
  a)Each member belongs to the Tee family whose members always tell the truth or to the El family whose members        always lie.
  b)Abdul says ''Either I belong or Binoy belongs to a different family from the other two."
     Whose family do you name of?

Ans.Binoy's family--El.

9.In a class composed of x girls and y boys what part of the class is composed of girls

A.y/(x + y)
B.x/xy
C.x/(x + y)
D.y/xy

Ans.C


10.What is the maximum number of half-pint bottles of cream that can be filled with a 4-gallon can of cream(2 pt.=1 qt. and 4 qt.=1 gal)

A.16
B.24
C.30
D.64

Ans.D


11.If the operation,^ is defined by the equation x ^ y = 2x + y,what is the value of a in 2 ^ a = a ^ 3

A.0
B.1
C.-1
D.4

Ans.B


12.A coffee shop blends 2 kinds of coffee,putting in 2 parts of a 33p. a gm. grade to 1 part of a 24p. a gm.If the mixture is changed to 1 part of the 33p. a gm. to 2 parts of the less expensive grade,how much will the shop save in blending 100 gms.

A.Rs.90
B.Rs.1.00
C.Rs.3.00
D.Rs.8.00

Ans.C


13.There are 200 questions on a 3 hr examination.Among these questions are 50 mathematics problems.It is suggested that twice as much time be spent on each maths problem as for each other question.How many minutes should be spent on mathematics problems

A.36
B.72
C.60
D.100

Ans.B


 

 


14.In a group of 15,7 have studied Latin, 8 have studied Greek, and 3 have not studied either.How many of these studied both Latin and Greek

A.0
B.3
C.4
D.5

Ans.B


15.If 13 = 13w/(1-w) ,then (2w)2 =

A.1/4
B.1/2
C.1
D.2

Ans.C


16. If a and b are positive integers and (a-b)/3.5 = 4/7, then

(A) b < a
(B) b > a
(C) b = a
(D) b >= a

Ans. A


17. In june a baseball team that played 60 games had won 30% of its game played. After a phenomenal winning streak this team raised its average to 50% .How many games must the team have won in a row to attain this average?

A. 12
B. 20
C. 24
D. 30

Ans. C


18. M men agree to purchase a gift for Rs. D. If three men drop out how much more will each have to contribute towards the purchase of the gift/

A. D/(M-3)
B. MD/3
C. M/(D-3)
D. 3D/(M2-3M)

Ans. D


19. A company contracts to paint 3 houses. Mr.Brown can paint a house in 6 days while Mr.Black would take 8 days and Mr.Blue 12 days. After 8 days Mr.Brown goes on vacation and Mr. Black begins to work for a period of 6 days. How many days will it take Mr.Blue to complete the contract?

A. 7
B. 8
C. 11
D. 12

Ans.C


20. 2 hours after a freight train leaves
Delhi a passenger train leaves the same station travelling in the same direction at an average speed of 16 km/hr. After travelling 4 hrs the passenger train overtakes the freight train. The average speed of the freight train was?

A. 30
B. 40
C.58
D. 60

Ans. B


21. If 9x-3y=12 and 3x-5y=7 then 6x-2y = ?

A.-5
B. 4
C. 2
D. 8

Ans. D

22. There are 5 red shoes, 4 green shoes. If one draw randomly a shoe what is the probability of getting a red shoe 

Ans 5c1/ 9c1


23. What is the selling price of a car? If the cost of the car is Rs.60 and a  profit of 10% over selling price is earned

Ans: Rs 66/-



24. 1/3 of girls , 1/2 of boys go to canteen .What factor and total number of classmates go to canteen. 

Ans: Cannot be determined.


25. The price of a product is reduced by 30% . By what percentage should it be increased to make it 100% 

Ans: 42.857%


26. There is a square of side 6cm . A circle is inscribed inside the square. Find the ratio of the area of circle to square.

Ans. 11/14

27. There are two candles of equal lengths and of different thickness. The thicker one lasts of six hours. The thinner 2 hours less than the thicker one. Ramesh lights the two candles at the same time. When he went to bed he saw the thicker one is twice the length of the thinner one. How long ago did Ramesh light the two candles .

Ans: 3 hours.

28. If M/N = 6/5,then 3M+2N = ?

29. If p/q = 5/4 , then 2p+q= ?

30. If PQRST is a parallelogram what it the ratio of triangle PQS & parallelogram PQRST .

Ans: 1:2

31. The cost of an item is Rs 12.60. If the profit is 10% over selling price what is the selling price ?

Ans: Rs 13.86/-

32. There are 6 red shoes & 4 green shoes . If two of red shoes are drawn what is the probability of getting red shoes

Ans: 6c2/10c2

33. To 15 lts of water containing 20% alcohol, we add 5 lts of pure water. What is % alcohol.

Ans : 15%

34. A worker is paid Rs.20/- for a full days work. He works 1,1/3,2/3,1/8.3/4 days in a week. What is the total amount paid for that worker ?

Ans : 57.50

35. If the value of x lies between 0 & 1 which of the following is the largest?

(a) x
(b) x2
(c) -x
(d) 1/x

Ans : (d)

 36. If the total distance of a journey is 120 km .If one goes by 60 kmph and comes back at 40kmph what is the average speed during the journey? 

Ans: 48kmph

37. A school has 30% students from Maharashtra .Out of these 20% are Bombey students. Find the total percentage of Bombay?

Ans:  6%

38. An equilateral triangle of sides 3 inch each is given. How many equilateral triangles of side 1 inch can be formed from it?

Ans: 9

39. If A/B = 3/5,then 15A = ?

Ans : 9B

40. Each side of a rectangle is increased by 100% .By what percentage does the area increase?

Ans : 300%

41. Perimeter of the back wheel = 9 feet, front wheel = 7 feet on a certain distance, the front wheel gets 10 revolutions more than the back wheel .What is the distance?

Ans : 315 feet.

42. Perimeter of front wheel =30, back wheel = 20. If front wheel revolves 240 times. How many revolutions will the back wheel take?

Ans: 360 times

43. 20% of a 6 litre solution and 60% of 4 litre solution are mixed. What percentage of the mixture of solution

Ans: 36%

44City A's population is 68000, decreasing at a rate of 80 people per year. City B having population 42000 is increasing at a rate of 120 people per year. In how many years both the cities will have same population?

Ans: 130 years

45Two cars are 15 kms apart. One is turning at a speed of 50kmph and the other at 40kmph . How much time will it take for the two cars to meet?

Ans: 3/2 hours

46A person wants to buy 3 paise and 5 paise stamps costing exactly one rupee. If he buys which of the following number of stamps he won't able to buy 3 paise stamps.

Ans: 9

47There are 12 boys and 15 girls, How many different dancing groups can be formed with 2 boys and 3 girls.

48Which of the following fractions is less than 1/3

(a) 22/62 
(b) 15/46
(c) 2/3
(d) 1

Ans: (b)

49There are two circles, one circle is inscribed and another circle is circumscribed over a square. What is the ratio of area of inner to outer circle?

Ans: 1 : 2

50Three types of tea the a,b,c costs Rs. 95/kg,100/kg and70/kg respectively.
     How many kgs of each should be blended to produce 100 kg of mixture worth Rs.90/kg,
     given that the quntities of band c are equal

a)70,15,15
b)50,25,25
c)60,20,20
d)40,30,30

Ans. (b)


Comments (21)

rohit
Said this on 2-19-2009 At 02:36 pm
this papers helped a lot ....
Mhigz
Said this on 11-5-2009 At 05:19 pm

Please send me the solutions for the problems posted here from 1-50 question.

raghav
Said this on 1-31-2010 At 12:57 pm
where i can find solution of these problems....
Said this on 2-4-2010 At 01:35 pm

it's best

Said this on 7-6-2011 At 08:41 pm
What divides your online site from high ranking? Of course, that is poor optimization. Nonetheless, we give you a solution! We developed our article submission service to assist you with SEO.
Said this on 7-31-2011 At 06:36 pm
I had got a dream to begin my own commerce, however I didn't have enough of money to do this. Thank heaven my close friend proposed to use the credit loans. Therefore I took the college loan and made real my dream.
Said this on 8-7-2011 At 08:51 pm
Thank you a lot for your really hot stuff like this good topic. Could you assist to detect the thesis writing service or an experienced dissertation service to purchase the doctoral thesis at?
Said this on 8-9-2011 At 06:29 pm
I think it's absorbing, because it bring to view a very academic-focussed attitude. Preserving the integrity of the academic system seems to be a greatest importance, although directly close down compensated ads for such a service seems a flaccid response. When the concern is known by your friends who were brightened up with the results of the participation, about this topic . But remember always to use plagiarism checker run them through this plagiarism detection system for absolute checking and make sure that your material is authentic.
Said this on 8-31-2011 At 11:04 am
Even thesis writing service are not able produce such kind of nice economics thesis connecting with this good post and possibly, you do work for dissertation writing services. In such situation I will buy theses from your organization immediately.
Said this on 9-22-2011 At 05:05 am
I am not an expert in economy, nevertheless, I can see that costs for Geography Essay writing options grow very often. I opine that is a right time to purchase literature reviews now.
Said this on 9-24-2011 At 10:05 pm
All that we are is the production of what we have credit. Wait… Has anyone suggested thesis writing service to you. Please keep it up! Cheers.
Said this on 9-26-2011 At 11:00 pm
Some guys opine that stolen text can't be detected anti plagiarism software. I state that online plagiarism checker aids to determine any kinds of plagiarized stuff.
Said this on 9-27-2011 At 01:21 am
Different students are able complete a interesting data just about this good post but hundreds of them do not have time for that work. Thence, any thesis writing service will to aid any person with the dissertation research proofreading. And by the way, this will save time.
Said this on 9-28-2011 At 10:49 am
Frequently, you are required to make some essential decisions. As example, you may select to get an essay online sample or not to buy. You only decide how to act.
Said this on 1-5-2012 At 02:09 am
If you are willing to buy real estate, you will have to receive the home loans. Moreover, my sister always uses a college loan, which is really useful.
Said this on 1-21-2012 At 12:12 am
Academic progress is impossible without professionalism. The writing service is committed to customers' professional career and students will definitely get a success when order custom academic papers completed by professionals. Successful university students do it continuously.
Said this on 1-22-2012 At 11:33 am
Give me a suggestion if that is workable to find the american history essay from the papers writing services, or maybe it is much better to purchase book reports for less money?
Said this on 1-29-2012 At 01:02 am
After dip into this exposition I enroll a lot on how to commit articles. As a graduate, I have neverfinished one natural assignment and always use thesis. What a shame! But now I have brashness in writing. Thank you.
Said this on 1-30-2012 At 11:19 pm
We understand how frustrating essay papers writing can be, thence, we wanted to create the most professional online papers writing companies. We are proud that university students have a chance to order very good stuff.
Said this on 2-9-2012 At 12:25 am
That's not so hard to create the essays. However, people have to use a lot of time for thesis paper composing. Thus, they should order thesis paper at thesis writing service, if they value their free time.
Said this on 2-14-2012 At 02:43 am
No thing in this world is as good as good grades and there's available to buy essay to make true your desires!
Post a Comment
* Your Name:
* Your Email:
(not publicly displayed)
Reply Notification:
Approval Notification:
Website:
* Security Image:
Security Image Generate new
Copy the numbers and letters from the security image:
* Message:

Email to Friend

Fill in the form below to send this article to a friend:

Email to Friend
* Your Name:
* Your Email:
* Friend's Name:
* Friend's Email:
* Security Image:
Security Image Generate new
Copy the numbers and letters from the security image
* Message: